Indicele de redare a culorii pentru Becurile LED (CRI)

Definiție CRI

Deci sunteți în căutarea unui bec cu LED-uri si ati dat peste conceptul de indicele de redare a culorii? Nu te teme - suntem aici pentru a face acest din acest concept confuz unul simplu si relevant astfel încât să puteți lua o acțiune informat atunci cand vine vorba de alegerea unui bec cu LED-uri.

În primul rând, sa eliminam un element confuz din drum. Indicele de redare a culorii (CRI) nu este acelasi ca si temperatura de culoare! Asta-i adevarul - ne-a făcut si noua capul calendar prima dată când am descoperit, diferenta dintre cele doua . Din acest considerent acoperim temperatura de culoare într-un alt post separat de educație cu LED-uri de lumină.

Aici este cea mai ușoară definiția tehnică pe care o putem rezuma: Indicele de redare a culorii(CRI) este un scor de 100, indicând cât de eficientă o sursă de lumină va fi in a arată culorile reale ale obiectelor. Criteriul de referință perfectă al CRI este o lumină 50W cu halogen care are maxim CRI posibil - 100.

Spus intr-un alt mod - Indicele de redare a culorii (CRI) este capacitatea unei surse de lumină de a reproduce culorile reale. Se măsoară împotriva luminii generate de o sursă de lumină de referință de aceeași temperatură de culoare. Aceasta este măsurată ca un număr între 0 și 100.

De retinut,două becuri cu LED-uri, cu caracteristici asemanatoare în toate celelalte aspecte (temperatura de culoare, reglare a intensității luminoase, putere, unghi al fasciculului) vor vizualiza culorile ușor diferit din cauza CRI. Am listat, de asemenea, Indicele de redare a culorii pentru fiecare produs in pagina acestuia.
Becurile cu LED-uri listate pe www.ledonline.ro variază de la 70 la 97. Diferența dintre 100 și CRI-ul listat va avea un impact asupra modului in care sunt vizualizate culorile în zona în cauză în cazul în care un LED este montat ulterior. Mai jos este un exemplu de becuri cu diferite CRI de la 80 până la 100 pentru a demonstra diferența de redare a culorilor!


LED CRI de 80 LED CRI de 85
LED CRI de 90
         
       
        
Deci, ce înseamnă toate astea pentru tine? Ei bine, în primul rând depinde cat de important este CRI în camera unde doriți sa montati becuri cu LED-uri. Dacă este o zonă în care prezentarea de culori nu este cea mai mare de ex agenda hol, garaj, poate bucătării și băi, atunci este posibil să nu doriți să acordati prioritate CRI ca o caracteristică.

Becuri cu un indice CRI ridicat sunt ceva mai scumpe, astfel, în funcție de buget poate doriți să montati aceste becuri LED în camerele în care atmosfera este un factor important. Dormitoarele, camerele de zi, și camerele de luat masa ar putea fi exemple în care indicele CRI ridicat al becurilor este de dorit. Alte exemple ar putea fi utilizările comerciale, cum ar fi baruri, restaurante, hoteluri unde prezentare este un factor important.

Am dori rețineți faptul că la fel ca orice înlocuire cu becuri LED costul suplimentar este încă  asociat cu un cost total mult mai mic de proprietate atunci când se analizează costul de achiziție, durata de viață, și costul pentru a alimenta lumina comparativ cu un incandescent.

Ca întotdeauna, dacă sunteți încă nedumerit sau aveți orice întrebări nu ezitați să ne contactati iar noi am fi mai mult decât fericiți să vă ajutăm.

CRI explicată mai tehnic

Indicele de redare a culorii este o măsură a abilitatii luminii de a reprezenta culorile unui obiect realistic sau natural. Acest lucru se realizează prin compararea luminii LED, cu o sursă de referință  - care este, de obicei, lumina incandescentă sau lumina zilei.

Deci, la cele mai slabe tipuri de surse de lumină pentru redarea culorilor, cum ar fi lampa cu vapori de sodiu de joasă presiune, culorile reprezentate rezultate intr-o slaba calitate a iluminarii. (CRI scazut).

Lacune intr-un spectru de lumina duc la o slaba afisare a culorilor. De exemplu, lumina calda a lămpii cu vapori de sodiu de joasă presiune pe un mar verde va face ca acesta sa para gri. Acest lucru se datorează faptului că exista o lipsă de culoare din sursa de lumină care nu poate reflecta fidel verdele marului ca parte a spectrului sau.

Exemple de Temperatura de culoare și CRI


Sursă de lumină
Temperatura de culoare
Indicele de redare a culorii
Lumânare
puterea totală a luminii: lumina vizibilă și non-vizibilă
100 CRI
Lămpi cu vapori de sodiu de inaltă presiune 2100K
25 CRI

Incandescent
2700K
100 CRI
Tungsten Halogen
3200K 95 CRI
Lămpi cu halogenuri metalice
5500K
65 CRI
lumină naturală
5000K - 6000K
100 CRI
Bec lumină naturală 6400K
80 CRI
Mai științific:
Indicele de redare a culorii este abilitatea unei surse de lumina de a reproduce culori ale diferitelor obiecte iluminate de catre aceasta. Un punctaj de 100 CRI este cel mai bun, iar unul de zero ar fi cel mai rău. Pentru o sursă ca o lampă cu vapori de sodiu de joasă presiune, care emite radiații "negru-și-alb", CRI este aproape 0, în timp ce un bec incandescent, care emite radiații "corp negru", este aproape 100. CRI este măsurată prin compararea indicelui de redare al sursei de test cu cea a unei surse perfecte, care este, în general, un radiator corp negru, cu excepția surselor de lumina cu temperaturi de culoare peste 5000K, caz în care este folosita o simulare a luminiii de zi. De exemplu, o lampă fluorescentă standard de alb rece va avea un CRI de 63. Noile lampi fluorescente trifosfor pretind adesea un CRI de 80-90.

CRI este un indice cantitativ măsurabil, nu unul subiectiv. O sursă de referință, cum ar fi un corp negru cu radiatii, este definit ca având un CRI de 100 (acesta este motivul pentru care becurile incandescente au acest rating, deoarece acestea sunt, de fapt, radiatoare corp negru), iar sursa de test cu aceeași temperatură de culoare este comparată cu aceasta. Ambele surse sunt utilizate pentru a ilumina opt probe standard. Culorile percepute sub iluminarea de referință și de testare (măsurată în spațiul de culoare CIE 1931) sunt comparate folosind o formulă standard, și în medie pe numărul de probe prelevate (de obicei opt) pentru a obține final CRI. Deoarece opt probe sunt de obicei utilizate, producătorii folosesc prefixul octo- pe lămpile cu un CRI ridicat.